Bir süredir bu köşeyi yazmak için klavyenin başına geçiyorum tam hararetli kısma geldiğimde başka bir iş çıkıyor yazı da yarım kalıyor. Tamamlamak epey vaktimi aldı. Malum yerel seçimlere az kaldı. Balıkesir’deki 20 ilçe belediye başkanının okurlar için kısa bir hizmet karnesi çizmek istedim. Ayrıca sokaklarda onlar için konuşulanları da sizlerle paylaşacağım. Keyifle okumanız dileğiyle.

ALTIEYLÜL BELEDİYE BAŞKANI HASAN AVCI:

Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, bana göre başarılı bir hizmet dönemi geçirdi. Hatta seçilerek göreve gelmesi sonrası hizmet belediyeciliğinde örnek işlere imza attı. Bunu sadece ben değil sokaklarda söylüyor. Örneğin Balıkesir’de kendi yüzme havuzunu yapabilen tek ilçe belediyesi Altıeylül. Diğerleri ya gençlik spordan il müdürlüğünün havuzunu kullanıyor ya da Spor Toto Teşkilatı veya Spor Bakanlığı’ndan destek aldı.

Başkan Avcı’nın ilçeye kazandırdığı hizmet binaları ortada ayrıca spor sahaları yanı sıra günlerce süren kitap fuarları halktan hep olumlu karşılık buldu. Kimileri taş duvardan başka bir şey yapmadı dese de birçok ilçe belediyesi onu da yapamadı.

Başkan Avcı başarılı bir belediye başkanı olabilir ama aynı başarıyı siyaset arenasında bir türlü yakalayamadı. Nedeni ise siyasette 2x2’nin 4 etmemesi. Maalesef siyaset matematik gibi net sonuçlar vermiyor. Hele hele Türk siyasetinde Balıkesir gibi şehirlerde 2x2=18 ediyor. Hasan Avcı net bir kişilik olursa olur, olmazsa olmaz. Zaten başına ne geliyorsa bu karakteri ve bu net kişiliği yüzünden geliyor.

Doğru bildiğinden şaşmayan Başkan Avcı, sadece her doğrunun her yerde söylenmeyeceğini bilmiyor olsa gerek.

Başkan Avcı’nın es geçtiği diğer konuda kendi personeli ve basınla olan iletişim sorunu. Bu konular Başkan Avcı’nın başını zaman zaman ağrıttığı bir gerçek.

 

- Gelelim sokaklara Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve kurmaylarının Hasan Avcı’yı istemediğini artık sağır Sultan bile duydu. Sokaklarda bu konu özellikle bu sıralar çok fazla konuşuluyor. Yapılan hamleler yaptırılan haberler ve taşınan laflar, sözler bunun net göstergesi.

 Tüm bunlara karşın vatandaş Hasan Avcı’dan memnun. Parti anketleri dışındaki anketler bunu göstermekte.

Bir de Mesut Eray ve Taner Korkmaz mevzusu var. Büyükşehir Belediyesi Basın Daire Başkanı Taner Korkmaz’ın da Altıeylül’e içten içe niyeti olduğu aşikar. Bir ara kendisiyle ilgili aday olması konusunda yapılan haberler alay etmek amacıyla yapılmadıysa tabi. Tabi önce Büyükşehir Başkanı Yücel Yılmaz kendisine onay vermesi lazım. Korkmaz bir yönüyle devlet memuru istifa edip aday adayı olabilmesi için yarın son gün.

Diğer bir konu ise Hasan Avcı’nın aday gösterilmemesi halinde Büyükşehir’e yakınlığı ile bilinen OSB Müdürü Mesut Eray’ın Altıeylül Belediye Başkan adayı gösterileceği konuşuluyor. Eray belki de en tehlikeli parti içi aday. Belediye, milletvekilliği, il başkanlığı veya boş koltuk olan her yere adının sıkça geçmesi dışında seveni, sayanı çok. Aday adaylığı başvurusunu da kısa süre önce yaptı.

 

AYVALIK BELEDİYE BAŞKANI MESUT ERGİN:

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, 2019’da DP’den seçimi kazandı. İstifa edip bir süre bağımsız takıldı. Ardından yuvaya döndü ve CHP rozetini yeniden ceketine astı. Ayvalık belediyesi batık bir belediye idi. Personel maaşlarını bile ödeyemiyordu, hizmetin adı var amma kendi yoktu. Başkan Ergin, göreve geldi. Önce mali disiplin ile borçları ödedi. Ahmet Tüfekçi’den buyana ilk kez belediye personeli maaş sıkıntısı çekmedi. 15’inde ödenmesi gereken paralar ayın 13’ünde yatar oldu. Ödenmeyen ikramiyeler ödendi.

DP döneminde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kritik kararlarda AK Parti’yi destekleyen Ayvalık meclis üyeleri sayesinde Büyükşehir, Ayvalık’a önemli hizmetler yaptı. Yani kazan kazan olayı. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve Büyükşehir Meclis Üyeleri Büyükşehir’de Yücel Yılmaz’ı destekledi, Yücel Yılmaz ve kurmayları da Ayvalık’ı hizmette bir adım önde tuttu.

Nihayetinde Mesut Ergin şehir yönetmeyi iyi biliyor. Ayvalık’ın çehresi değişti. Bunlar sadece benim Balıkesir merkezden görebildiklerim.

 

- Gelelim sokaklara Tabi ki sokaklarda ilk konuşulan konu personel maaşları. Maaşları artık zamanında ödenen, eski ikramiyelerini bile alan mutlu belediye personeli sokaklarda Başkan Ergin’i övüyor. Mutlu personel beraberinde belediye hizmetlerinde başarıyı getirdi. Özellikle Mesut Ergin’in aşevi, kültür sanat ve benzeri sosyal belediyecilik hizmetlerini kendisine en muhalif olan isimler bile takdir edip beğendiğini söylemekten hiçbir zaman geri durmuyor.

Mesut Ergin’in şimdilerde sokaklardaki en büyük problemi Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi arasında sorumluluk alanlarını karıştıran ve suçlu olarak Ergin’i gören bir kısım Ayvalıklı vatandaş. Bu kitle yol ve kanalizasyon çalışmalarını Ayvalık mı yürütüyor yoksa Büyükşehir’in işimi bakmadan faturayı Ergin’e kesiyor. Bu noktada Başkan Ergin sokağa kulak verip kendisini iyi anlatmasında fayda var.

 

BALYA BELEDİYE BAŞKANI ORHAN GAGA:

Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, dış görünüşü ile sert bir görüntü çiziyor. İlk kez kendisini görenler olumsuz havaya kapılsa da CHP’li, sosyal demokrat Gaga konuşmaya başladığında sıcak ve samimi tavrı karşısındakine olumlu olarak yansıyor.

Balya hep kozmopolit bir ilçe olmuştur. AK Parti, MHP şimdi de CHP tarafından yönetiliyor. Balya’da seçimler zaten 200-300 oy farkla kazanılır.  İlçede 10 aile nüfusunun oyu diğer partiye kaysa seçimi o parti kazanır. Gaga’nın da başı bir dönem basınla dertteydi. Eleştirebilmek için bir sürü malzeme bulunuldu.

Dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla Balıkesir'de düzenlenen mitingde konuşan Balya’lı pazarcı kadın ve eşinin, AK Parti'ye üye olması, Alidemirci Köyü’nde evi yanan vatandaşa AFAD’dan verilen 15 bin liralık yardım parasını ‘evini yapacağım’ vaadiyle aldığı, ancak evi yenilemediği iddialarıyla gündeme gelmesi bunlardan birkaçı.

Oysa Orhan Gaga da batak bir belediye devraldı. Belediye araçlarına mazot vermeyen benzinliklerden kırsal mahallere yatırımlar yapmaya başlayan bir dönüşümü sağladı. Yiğidi öldürüp hakkını vermek lazım.

 

- Gelelim sokaklara Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga’nın sokakta konuşulana göre en büyük hatası önderlik ettiği kooperatif kapsamında temeli atılan ama bir türlü bitirilemeyen Süt İşleme Fabrikası. Tire Süt Kooperatifi’nden örnek alınan bölgedeki süt üreticilerini kazandırmak ve ilçeyi süt ürünleriyle marka yapmak için planlanan fabrika pandemi ve ekonomideki maliyet yükselişi sebebiyle tamamlanamadı. Söylenenlere göre bu iş Gaga’ya eksi yazacak. Çünkü bölgede çok süt döken üretici var ve bunlar bu kooperatife ortak oldu. Ortaklar, fabrikanın bitmesini ve artık para kazanmayı dört gözle bekliyor. Çünkü fabrika süt üretmeye başladığında sütün alıcısı bile hazır. İBB başkanı İmamoğlu, okullara süt dağıtıyor. Balya’nın sütüne talip. Tek eksik paketli süt yok. İşletme ortada değil. Anlayacağınız resmi anlamda eksik çok.

İşin ilginci bu konu da eleştirileri yapanların çoğunun CHP’li olması. Bir kısım partili Gaga’yı başarılı görmüyor. Bunun sebebi gerçekten başarısız olması mı yoksa bu CHP’lilerin beklentilerinin mi karşılanmaması bilemiyorum.

Cumhur İttifakında Balya’nın yeniden MHP’ye bırakılması gündemde. Kim ne derse desin Gaga, mevcut başkan olması ve ilk kez kırsal mahallere hizmet götürmesi kendisini bir adım öne çıkartıyor.

 

BANDIRMA BELEDİYE BAŞKANI TOLGA TOSUN:

Bandırma CHP’nin kalesi. Tek sorun Bandırma’da CHP’lilerin birlik olamaması. Bandırma da ele alınması gereken ilginç bir ilçe. Son dönemde seçim kazanmasına rağmen ikinci kez aday gösterilen mevcut Belediye Başkanı yok. Sedat Pekel ardından Dursun Mirza şimdi de Tolga Tosun.

Tolga Tosun’un aday gösterilip gösterilmeyeceğini ben de merak ediyorum. Başkan Tosun da tıpkı diğer CHP’li belediyeler gibi sosyal belediyecilikte epey başarılı. Sosyal market, kreşler, öğrenci yurtları kültürel etkinliklerde bir numara diyebilirim. Balıkesir merkeze gelmeyen birçok ünlü sanatçı Bandırma’da belediye desteği ve katkısıyla konser veriyor. Ünlü Yeşilcam yıldızları Bandırma’ya sinema günlerine katılıyor. Başkan Tosun’un da Bandırma basınıyla arası bir dargın bir barışık. Zaman zaman bel altı eleştirildiği oluyor. Eski bir meclis üyesi olmasına rağmen belediye başkanlığında çıraklık dönemi bitti. Umarım kalfalık dönemi daha başarılı geçer.

 

- Gelelim sokaklara Bandırma vitrin bir ilçe. Sokaklar seçim sonrası il olabileceğini konuşuyor. Tolga Tosun, Balıkesir’deki diğer CHP’li başkanlar gibi büyük kurultayda Kılıçdaroğlu’na destek verdi. Halk Genel Başkan Özgür Özel’in Tosun’u değiştirebileceğini konuşuyor. En büyük rakibi ise önceki dönem Belediye Başkanı Dursun Mirza.

Mirza değişimcileri destekledi. Ayrıca Mirza Kılıçdaroğlu yönetimine “sermayenin listesini yapıyor” gibi sözleri sarf etmiş bir isim. Yine aynı sokaklar Mirza’nın yanında takavit CHP’liler var diye de konuşuyor.  Bandırma’da İYİ Parti ile CHP’nin iş birliği yapması gerektiği de sokağın gündeminde. Ayrıca herkes Turan Çömez’in bir işbirliği yapıldığında Bandırma ve Gönen’i istediğini biliyor ve bu dilden dile geziyor.

Yine Bandırmalı CHP’liler ve sokak Başkan Tosun’un en büyük hatalarından birinin de kendisiyle birlikte aday adayı olan isimleri Belediye Başkan yardımcısı yapmasının yanlış olduğunu ve iki başlılık olmaması adına aynı hatanın yapılmaması gerektiğini düşüyor.

 

BİGADİÇ BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL AVCU:

Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu, ketum ve biraz başına buyruk bir kişiliktir. İstediği olsun ister. Merhum edip Uğur gibi uçan kuştan haberdar olmak ister. Bigadiç küçük bir ilçe nihayetinde ilçedeki her şeyi yönetme arzusu yüzünden sabah erken saatte çalışanları denetlemeye gittiği bile bilinir. İhalelerde belediyenin parasını har vurup harman savurmasınlar diye alacağı malın önce piyasa değerini araştırır. Bir kişinin tüm belediyeyi ve birimlerini yönetmesi mümkün olmadığı için Başkan Avcu’da bu sebepten aslında daha başarılı olabilecekken başarısız bir belediye yönetimi sergiliyor. Hani derler cümle alem toplansa insanın kendine yaptığı yapamazmış. Avcu’nun meselesi de tam bu.

Aslında Büyükşehir’den istediğini alabilen bir isim. Şehir bunu insana daha ilçenin girişindeki yol düzenlemesi ile hissettiriyor. Ama nedense Büyükşehir Avcu konusunda kararsız.

 

- Gelelim sokaklara Başkan İsmail Avcu ile Büyükşehir’in arası açık. Birçok sebep ve olay sayan bir sürü kişi var. Sokaklar konuları biliyor. Büyükşehir’in araçlarını sinirlenip geri gönderme meselesi, etkinliklerde Yücel Yılmaz’ın resimlerinin olmaması, isminin ağza alınmaması bunlardan birkaçı.

Sokaklarda konuşulanlara göre Başkan Avcu’nın arası AK Parti Genel Başkan Yardımcısı memleketlisi Belgin Uygur ile de limoni. Sebep başhekim meselesi. Sokağa göre Avcu, tekrar aday gösterilmeyecek. Yaşı, inadı, ters tavrı üstüne tuz-biber. Fakat Bigadiç sıkıntılı ilçe İYİ Parti oyları epey fazla. İlçe bıçak sırtı 2019’da 969 oy farkla AK Parti kazandı. Bu sebeple bile aday seçimi iyi yapılmalı.

 

BURHANİYE BELEDİYE BAŞKANI ALİ KEMAL DEVECİLER:

Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, hani derler ya eski tüfek işte o misal kurt bir siyasetçi. Şimdinin CHP genel merkezinde yönetimde yer alan isimleri yıllar evvel Ali Kemal Başkan  Genel Başkan Yardımcısıyken gençlik kollarındaydılar. Yani onların hocası Deveciler.

Hızlı konuşur, dışarıdan bakıldığında sert bir tavrı ve kişiliği var. 4 yıllık hizmet döneminde Burhaniye’yi kasabadan şehre dönüştürdü. Büyükşehir ile bir yandan siyaseten savaştı diğer yandan hizmet için uyumlu olmaya gayret gösterdi. Bana göre pekte alternatifi olmayan bir isim. Partiye yön veren bir isim. İl başkanı yap sırıtmaz, Ahmet Akın olmasa büyükşehir belediye başkan adayı göster parti tabanı neden gösterildi demez.  

Herkes gibi Başkan Deveciler’in de eksiği olabilir ama artıları daha fazla. Bunu adaylık başvurusundaki kalabalığın yanı sıra Devecilerin kullandığı söz ve ifadelerden rahatça anlıyorsun.

 

- Gelelim sokaklara Ali Kemal başkanı sevmeyenler, “pek halka hitap etmeyen işler yapıyor genelde gündemi üst tabaka” diye eleştirirken, başka bir kesim ise yeniden aday gösterilmesi halinde kazanacağından adı gibi emin. Kordon düzenlemesi, çarşı merkezinin yeniden modern bir şekilde yapılması trafiği rahatlatacak yan yolların açılması olumlu görülen bazı işler.

Başkan Deveciler özellikle kreş konusunda başarılı işler yaptı ve öğrencilere sağladığı burs konusunda takdir görüyor.

 

DURSUNBEY BELEDİYE BAŞKANI RAMAZAN BAHÇAVAN:

Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan’ı İGM başkanlığından tanırım. Oğlunun düğününe bile gitmişliğim var. Yücel Yılmaz’ın 4 kare asından birisi. Yıllardır hak ettiği yatırımları alamayan Dursunbey’in çehresini değiştirdiğini söyleyebilirim. Ne var ki siyaset cephesinde zaman zaman zorlanıyor. Siyaseten seveni kadar sevmeyeni var. Şansı ise Dursunbey’e AK Parti’den aday çıkarmasan bile yine AK Parti kazanır. Balıkesir’de AK Parti’nin kalesi Dursunbey. Reis sevgisi sayesinde Türkiye ortalamasının çok üzerinde AK Parti oyu var.

Güneş enerjisi yatırımlarını tamamladı, OSB’de fabrikalar yükselmeye başladı. Belediye borçsuz, projeler tıkır tıkır.

Ramazan başkanın normalde herkes ile arası iyi olması gerekir amma AK Parti’li Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili olması ve Yücel Yılmaz’ın en yakın mesai arkadaşı olması bazı siyasi gerçekleri görmesine karşın görmemesine neden oluyor. Bu da partisi içinde bazı siyasi çevreler başta olmak üzere muhalefetteki birçok ismin onu eleştirmesine neden oluyor.

Ramazan başkan da bir dönem basının belaltı eleştirilerine maruz kaldı. Sebebi yine kendisi, basınla biraz daha yakın ilişki içinde olmasını tavsiye ederim.  

 

- Gelelim sokaklara Dursunbey’de Ramazan Bahçavan’a dönük en büyük eleştiri Balıkesir merkezde Büyükşehir Belediyesindeki görevleri nedeniyle Dursunbey’deki Belediye binasının yolunu unuttuğu yönünde. Muhalifleri kamyon kasası yazısına dönüşen “aşkımız Dursunbey yolu gibi hiç bitmesin” sözleri üzerinden iki dönemdir belediye başkanlığı yapmasına karşın ilçe yolunu bitirememesini eleştiriyor.

 

EDREMİT BELEDİYE BAŞKANI SELMAN HASAN ARSLAN:

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Balıkesir’de 20 ilçe içinde en kötü hizmet dönemi geçiren belediye oldu. Kötü yönetimi yetmezmiş gibi makamda ilçe esnafı ile yaşadığı tartışma sonrası kırılan burnu ile ülke gündemine düştü. Bu da yetmedi Sibel Can’ın korumaları o da yetmedi genel başkanın korumaları tarafından itilip tartaklanması günlerce TV’lerde döndü. Söz verdiği projeleri yapmak bir yana belediye personelinin maaşını ödeyemez duruma geldi. Belediye şu anda borç batağında. Edremit Arslan’ın döneminde skandallar ile tanıştı. Kaz dağları talan edildi kaçak yapı ve imar gündemden hiç düşmedi…

 

- Gelelim sokaklara Edremit sokakları CHP’li Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’ın yeniden aday gösterilmeyeceğini konuşuyor. AK Parti ve CHP’li muhalifler sınırları aşıp “Arslan Belediyeyi batırdı, Edremit’i sattı” diye kulis yapıyor.

Hatta önceki dönem Belediye Başkanı Kamil Saka, ben bunları 5 sene önce söylemiştim diye her yerde bağıra bağıra konuşuyor. Sendika, belediye personellerinin maaşı yarım yamalak yatıran belediye başkanının tekrar aday gösterilmesi halinde çalışanların oy vermeyeceğini konuşuyor. Özetle Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’ın neresinden tutarsanız orası elinizde kalıyor. Tekrar aday gösterilirse CHP’nin Balıkesir’de işi çok zor dendiği de biliniyor.

 

 

 

ERDEK BELEDİYE BAŞKANI BURHAN KARIŞIK:

Erdek’te uzun yıllar süren Hüseyin Sarı dönemi adeta yıkıldı. 2019’da seçimi kazanan Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, yargılandığı davada hapis cezasına çarptırılmasının ardından belediye başkanlığı mazbatası iptal edildi. 2021 yılında yerine Millet İttifakı'nın desteklediği Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclis Üyesi Burhan Karışık seçildi. Karışık’ın koltuğa oturmasıyla Büyükşehir ile Erdek Belediyesi arasındaki buzlar eridi. Büyükşehir’i Erdek’e sokmayan Hüseyin Sarı’nın siyasi yasağı sonrası Erdek’te büyük değişim de başlamış oldu. Caddeler, sokaklar, altyapı çalışmaları kordon düzenlemeleri Türkiye’nin ilk turizm belgeli yöresi olan Balıkesir’in ilçesi Erdek, Erdek olalı hizmet gördü desem yeridir.

 

- Gelelim sokaklara Erdek’te şöyle bir kanı var. Romanlar seçimlerde etkili. Yani Romanların desteklediği aday Erdek’te neredeyse yarışa 2-0 önde başlıyor. CHP’li mevcut Başkan Burhan Karışık yeniden aday adaylığı başvurusunu yaptı. Siyasi yasağı bulunan Hüseyin Sarı adaylık başvurusu yapamazken eşi Erdek Ticaret Odası eski Başkanlarından Özlem Sarı 2 Aralık Salı günü aday adaylığı başvurusunu yapacağı biliniyor. Erdek’te sokaklarda konuşan bir diğer konu ise artan hizmetlerle Yücel Yılmaz’ın oyunun bir nebze de olsa arttığı.

 

GÖMEÇ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET İREM HİMAM:

Gömeç 16 bin nüfuslu yaklaşık 8 bin seçmenli küçük bir ilçe. Balıkesir’de, Bahçelivler Mahallesi’nde bile 22 bin seçmen var diye hatırlıyorum. Küçük olmasını buradan pay biçin. Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam Gömeç’in sevilen ailelerinden herkesin tanıyıp bildiği bir isim. Yeniden aday adaylığı başvurusunu yaptı. En büyük hatası Belediye Başkan Yardımcısının bir süre önce yargılandığı ve kamuoyuna olumsuz yansıyan olay. Gömeç’te CHP, İYİ Parti işbirliği yapılmazsa kaybedilebilinecek bir ilçe.

 

- Gelelim sokaklara Gömeç’te 25 yıldır çiftçilik ve zeytincilik yapan Himam halen Gömeç Zeytinciler Derneği Başkanlığını yürütmekte. Hizmet yoksunluğu yaşansa da sokaklar kendisini seviyor. Fakat Gömeç’te AK Parti’nin önemli iki ismi var. Kazım Arslan ve Eşref Uslu. Kavgalı olan tarafları geçtiğimiz gün Yücel Yılmaz barıştırmış. Fakat aynı sokaklar AK Parti’nin güçlü olduğu ilçenin bu dönem Cumhur İttifakındaki MHP’ye bırakılacağını konuşuyor. Böyle bir sonuçta ittifakın ilçede gerçekleşmeyeceği ve CHP’nin yeniden seçileceği kanısı ve görüşü epey fazla.

 

GÖNEN BELEDİYE BAŞKANI İBRAHİM PALAZ:

Gönen belki de seçimlerin en kritik ilçesi. Son çeyrek asırda sol partilerin esamesi okunmayan ilçede 2019 seçimlerinde AK Parti büyük bir hataya düştü. Dönemin milletvekili, partinin ağabeyi diye salına salına gezen zatı muhterem aday belirlemede etkin ve bir o kadar başarısız seçimi kaybettirdi. Ve 25 yıl sonra Gönen’de CHP yerel iktidara geldi.

Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz’ı özellikle ilçe esnafı çok seviyor. Kendine göre bir ağırlığı ve buna bağlı bireysel oyları var. 5 yılı Büyükşehir ile kavgalı geçirdi. Belki Susurluk’tan sonra en az Büyükşehir’den hizmet alan ilçe. Amma Palaz, gerçekten dürüst bir isim. En başarılı hizmeti Belediyeyi borç batağına sürükleyen termal otelleri kiralama çalışması oldu. Hem otel işletmeciliğinden kurtuldu hem sıcak suyu satarak belediye kasasını ilk kez para ile doldurdu. Zaten bu adımı atmasa Gönen Belediyesi 1 yıl önce Edremit’ten beter hale gelir, malları haraç mezat satılır icralık olurdu.

Gönen’in kazanımı ise CHP’li Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması beklenen Ahmet Akın’ın memleketi olması. Bir önceki seçimlerde Millet İttifakı ile yapılan işbirliği kapsamında İYİ Parti’li İsmail Ok’un 3 bin oy pusulası karalanarak aday bile olmayan Ahmet Akın’ın ismi çıkan bir ilçe.

 

- Gelelim sokaklara Gönen’de konuştuğum bazı AK Parti’liler bile aday yine hatalı seçilirse oyumu İbrahim Palaz’a vermekten çekinmem diyor. Bu da Palaz’ın bireysel oylarının en net göstergesi. Ayrıca özellikle merkez esnaf Palaz’ı çok seviyor. Sokaklar AK Parti adayını görmek istiyor çünkü bir grup, Gönen’in Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye bırakılacağını düşünüyor.

Gönen’in başında bela olarak görülen konu ise Turhan Çömez meselesi. İYİ Parti ve CHP arasında yapılacak bir işbirliği kapsamında Bandırma ve Gönen’i isteyen İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez’in pazarlığın son aşamasında Bandırma’yı bırakarak Gönen’e fit olacağı dillerde.

Gönen’de İYİ Parti adayını açıklayalı haftalar oldu. Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı arasında bu ilçede 8 bin oy farkı var. Fakat 4 partide bu ilçede kendi adayının yarışmasını istiyor. Son karar seçmenin.

 

HAVRAN BELEDİYE BAŞKANI EMİN ERSOY:

Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy’u severim. Babacan adamdır. Pandemide Kovid-19’a yakalandı günlerce hastanede yattı. Epey zayıfladı. Ama şimdilerde yine eski kilosuna döndü maşallah.

Edremit-Balıkesir arasına sıkışmış kendine münhasır bir ilçedir Havran. Son dönemde Büyükşehir ve BASKİ’den hatırı sayılı hizmet aldı. İlçesinden milletvekili hemşerisi olmasa da bütün vekillerle arası iyidir, Ankara’da işini gördürür. Emin başkan sakin ve mülayim olmasına karşın kızdırmak istemezsin, içinde yatan Ali Eren Demirezen uyanıverir maazallah. Büyükşehir’in birkaç meclisinde sinirlenip kızdığı olmuştur, 3 kişi zor zapt edebildiler.

Zaten son seçimde 19 bin seçmenin oy kullandığı ilçede CHP’nin oyu 900 civarında.  Emin Ersoy ile arasında yaklaşık 10 kat fark var.

Emin Başkan piar’ını iyi yapamayan AK Parti’li başkanlardan. Anlayacağınız hizmet yapsa da bunu pek duyuramaz. Oysa kalkınma için mandalina ve incire coğrafi işaretler kazandırdı. Bu ürünler artık aranan ve emsallerine oranla daha pahalı oldular ki bu da üreticiye yaradı. Özetle Ersoy, ilçede sevilen sayılan bir kişilik.

 

- Gelelim sokaklara Sokaklar Emin Ersoy, yeniden aday olursa seçimi kazanır diyor. Havran’da DP oyları fazla. DP, İYİ Parti ve CHP bu ilçede iş birliği yapıp tek aday çıkarsa bile Emin başkanla anca yarışa girer. Diğer seçeneklerde Emin Ersoy rahat kazanır.

 

İVRİNDİ BELEDİYE BAŞKANI YUSUF CENGİZ:

2019 yerel seçimlerinde AK Parti’den aday gösterilen Yusuf Cengiz’e herkes biraz şüpheli yaklaştı. Kamudan geldiği ve uzun yıllardır İvrindi’de yaşamadığı eleştirilerine maruz kaldı. Ne var ki Yusuf hoca 4 yılda belediyecilik anlamında girdiği her işten alnının akıyla çıkmayı başardı.

Belediye başkanları seçim kaybederim korkusuyla altyapıya pek girmez. Amma Yusuf hoca şehre bir girdi pir girdi. İvrindi’nin 70 yıllık altyapı ve içme suyu sorununu Büyükşehir ve BASKİ desteği ile çözdü. Pasaj içindeki belediye binasını yeniden düzenledi ve modernize etti. Belediye kütüphanesi ve otel projesini hayata geçirdi. Millet Parkı yanı sıra ilçe merkezinden okullar bölgesine ücretsiz otobüs imkanı sağladı. Eğitime hep destek tam destek verdi. Önce merkez sonra kırsal mahallelere halı sahalar yaptı. Daha aklıma gelmeyen birçok sosyal ve şehircilik projesini hayata geçirdi. İvrindi onun döneminde adeta geleceğe taşındı.

Yusuf hoca aynı zamanda vefakar birisi. Bu hizmetleri anlatırken Yücel Yılmaz’ın katkısını dillendirmeyi unutmuyor. Hal böyle olunca ilçede hem Yusuf Cengiz hem Yücel Yılmaz’ın oyları anketlere göre artmış durumda.

Özellikle son 3 yılda Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı hep sıkıştırdı bolca darladı amma istekleri hep İvrindi için oldu. AK Parti Milletvekili hemşehrisi Mustafa Canbey, Başkan Cengiz için hep avantaj oldu.  Canbey doğup büyüdüğü topraklar için yatırımların takipçisi, İvrindi’nin başkente açılan kapısı oldu.

İvrindi’de son söz tabi ki Reis’in olacaktır ama anlaşılan o ki 50 bin nüfusun altında olduğu için ilçede aday belirleme de Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın etkisi hayli fazla olacak.

 

- Gelelim sokaklara İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz, en büyük eleştiriyi şehirde her yer kazıldığı toz toprak olduğu zaman aldı. Haliyle bir süre yollar kazıldı, trafik kapandı, kaldırımda yürünmez hale geldi, küçük esnaf şikayetçi oldu. Vatandaş eski köye yeni adetten pek hoşnut olmadı. Amma sonunda görüldü ki zahmet olmadan rahmet olmuyor. Şimdi evlerde doğalgaz yanmaya başladı, onun getirdiği rahatlığın yanı sıra modern sokaklar, kültürel etkinlikler, özetlemek gerekirse sokaklar Yusuf Cengiz’den memnun. Sokak Yusuf hoca ile devam edilmesinden yana.

Yusuf Cengiz’in İvrindi’de tek rakibi kendi partisi. AK Parti yönetiminde bir dönem görev alan Serkan Papaker İvrindi Belediye Başkanlığına adaylığını açıkladı. Esnafı, kamu kuruluşlarını geziyor.

 

KARESİ BELEDİYE BAŞKANI DİNÇER ORKAN:

Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’ın farklı bir durumu var. 2019’da Altıeylül’e adayken Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan onu Karesi’den aday gösterdi. Yani referansı direkt Erdoğan. İlk yıllarda Büyükşehir ile adeta savaş verdi. Yaptıkları, yanındakiler hatta ailesi yazıldı, çizildi, karalandı. Dinçer başkan da karşılık verince sular duruldu, beyaz bayraklar çekildi. Karşılıklı gayri resmi hizmet ve siyaset anlaşmaları imzalandı.

Bir dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül’de Hasan Avcı ve Karesi’de Dinçer Orkan’ın üstünü çizdi diye dedikodular yapıldı. O dedikodu da şimdilerde sadece Hasan Avcı’nın üstü çizildi deniyor. Nedendir bilinmez Dinçer Başkan kadrajdan çıktı. Dinçer Orkan ile ilgili yerini garantilediği söylentileri yayıldı.

Bunda anketlerde Dinçer Orkan’ın AK Parti’ye göre 5 puan önde olması yanı sıra referansının Reis’ten olması etkili olduğu kanısındayım.

Yakın zamanda Yücel Yılmaz’ın prensi Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yasin Sağay’ın Karesi’ye aday gösterileceği akrediteli gazeteler ve Büyükşehir’in eski danışman gazetecilerince yazılıp-çizildi. Sonuç herkes Reis’in vereceği kararı bekliyor.

 

- Gelelim sokaklara Dinçer Orkan’ı halen çözmüş değilim. Sokaklara soruyorum birileri hiçbir şey yapmadı derken başka biri ise Hasan Avcı ve Yücel Yılmaz’dan daha iyi çalışıyor deyip öve öve bitiremiyor.

Karesi Belediyesi için dedikodu da epeyce fazla. Malum Yasin Sağay istiyor deniliyor. Üstüne partinin eski kurt siyasetçilerinden Karesi eski ilçe başkanı Yusuf Hocaoğlu aday adaylığını açıkladı.

Amma tüm bunlara rağmen Altıeylül’e göre az aday adayının çıktığı Karesi’yi Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin de istediği sokaklarda sıkça konuşulan bir diğer konu.

Karesi ile ilgili diğer bazı özel bilgilerde bende saklı kalsın..

 

KEPSUT BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL CANKUL:  

Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, AK Parti’nin Balıkesir’de önemli bir ismi. Yücel Yılmaz’ın 4 kare asından birisi. Aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkan Vekili Cankul, 3 dönemdir Kepsut Belediye Başkanı. Hizmet dönemleri içinde Kepsut’a önemli kazanımlar sağladı. Parti içindeki ağırlığını kimse azımsayamaz.

Vefalı Kepsut küçük bir ilçe. Türkiye’de 500’ün üzerinde ilçe belediyesi olduğunu hatırlatarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adını ezbere bildiği hatta Balıkesir’deki bazı isimleri kendisine sorduğu kritik bir kişidir İsmail Cankul.

Bir süre adı Balıkesir AK Parti İl Başkanlığı için anılan ve konuşulan İsmail Cankul, AK Parti’de ilçe ve belde belediye başkanlıklarında anketlerde üst sıralarda çıkan bazı istisna isimler için 3 dönem kuralının uygulanmayacağının açıklanmasıyla 2024 için adaylığını adeta netleştirdi.

Büyükşehir ile uyumlu çalışan Kepsut’ta arıtma tesisi, halı sahalar, gençlik merkezi, kültür merkezi derken birçok sosyal projeyi hayata geçiren Cankul, Simav çayındaki kokuyu da çözerse uzun yıllar daha belediye başkanı olarak görevde kalır.

 

- Gelelim sokaklara Kepsut Belediye Başkanı Cankul’un rakibi aslına bakıldığında ancak Ak Parti’den aday adaylığı başvurusu yapanlar olabilir. Çünkü ilçede İYİ Parti ve CHP’nin oyu AK Parti ve Cankul ile yarışacak düzeyde değil. Son seçimde Cankul ile en yakın rakibinin arasında 4 bin oy farkı var. Bunu kapatabilecek muhalefetin iyi bir aday bulup çıkarması zor, en azından sokaklar böyle söylüyor. Başkana yapılan en büyük eleştiri ise Simav Çayı’nın kötü kokusu.

 

MANYAS BELEDİYE BAŞKANI TANCAN BARCİN:

Manyas Belediye Başkanı Tancan Barcin, tabir yerindeyse ne akar ne kokar. Manyas’ın varlığından bile çoğu Balıkesirli habersizdir. CHP’li Barcin partide de bugüne kadar etkin bir rol almamıştır. İki dönemdir Manyas Belediye Başkanı olan Barcin değişimcidir. Kılıçdaoğlu ve partiyi son dönemde ağır şekilde eleştiren Barcin, son ilçe kongresinde aday olmayacağını net bir şekilde ifade etti. Büyük kurultayda Özgür Özel’in genel başkan seçilmesi sonrası kendi partililerinin de ısrarı sonrası 2024 yerel seçimleri için yeniden aday adaylığı başvurusunu geçtiğimiz günlerde yaptı.

 

- Gelelim sokaklara Manyas Belediye Başkanı Tancan Barcin ile ilgili sokakta konuşulan İlçe Başkanı İsfendiyar Ülker ile arası epey açık. İlçe başkanın meclis üyesi belirlemesi, belediyeye alınacak işçilere karışmasına tepki gösteren Barcin’i zor bir seçim bekliyor. İlçede AK Parti’nin oyu da epey yüksek. İYİ Parti ile işbirliği yapılmaz parti içi muhalefet kazan kaldırır ve AK Parti iyi bir aday bulursa seçim kaybedilecektir.

 

MARMARA ADALAR BELEDİYE BAŞKANI SÜLEYMAN AKSOY:

Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, sessiz sakin bir kişilik. Türkiye kendisini yaz aylarında Marmara Adasında yaşanan kalabalıklar ve yaşanan sorunlara çözüm üretmeye çalışırken çıktığı televizyon kanallarından tanır.

2010’da Saraylar Belediye Başkanlığı, 2014 yılında Saraylar ve Avşa Belediyeleri’nin Marmara Belediyesi’ne bağlanmasının ardından Marmara Adalar Belediye Başkanlığı ve 2019’da güven tazeleyerek yeniden Marmara Belediye Başkanı seçilen Süleyman Aksoy, Ekinlik, Avşa ve Marmara olmak üzere toplam üç ada halkının oyu ile belediye başkanlığa seçildi.

Adalar hep Balıkesir’e uzak kalmıştır. Amma sanıyorum en fazla hizmeti yine Süleyman Aksoy döneminde almış olsa gerek. Turizm beldesi konumundaki ilçede birçok yenilik yapıldı. Süleyman Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a da çok yakın bir isim, herkes de öyle bilir.  İlçesine Büyükşehir’den birçok hizmet ve projeyi doğru deyimle kopardı.

Adadaki içme suyu sorunu BASKİ ile, çöp sorunu Büyükşehir ile çözüldü. Kısa süre önce yeni hastane binası hizmete girdi. Adadaki mesaisi kadar Büyükşehir hizmet binasında mesai yapmışlığı vardır. Aday gösterilirse yine iyi oy alacağı kanısındayım.

 

- Gelelim sokaklara Marmara Adası’na bir süredir gitmek nasip olmadı. O yüzden sokaklar ne konuşuyor bilmiyorum. Amma AK Parti’li Süleyman Aksoy yeniden aday gösterilir de seçim çalışmalarına davet ederse gidip sokakların ne söylediğini sizler için öğrenirim..

 

SAVAŞTEPE BELEDİYE BAŞKANI TURHAN ŞİMŞEK:

AK Parti’li Savaştepe Belediye Başkanı Turhan Şimşek de 2 dönemdir Belediye Başkanlığı yapıyor. İlçe özellikle bu dönem sıkıntılı. AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP bu ilçede kendi adayı ile seçime girmek istiyor.

Allah’ın bildiğini kuldan saklamak yanlış olur. Savaştepe kötü görüntüsünden köy görünümünden yıllardır kurtulamadı. Şehrin merkezine girdiğinizde ben nereye düştüm dersiniz. Yollar bozuk, kaldırımlar kırık, hizmet yoksunu bir başka ilçe. Türkiye’nin en batısında mahrumiyet bölgesi. Kamuda çalışan memur bile Savaştepe’ye gitmek istemiyor. Sanki üstüne ölü toprağa serpilmiş gibi. İlçeye gitmek için bile düne kadar İzmir-İstanbul otobanı kullanılıyordu. Çünkü ilçe yolu ölüm yolu olarak biliniyor. Dursunbey-Balıkesir karayolu gibi yıllardır yapılamayan bir yolu var. Belediye Başkanı Turhan Şimşek’te pek aktif değildir. Parti’de ağırlığı olduğunu sanmıyorum. İlçede seveni var ki iki dönemdir belediye başkanı.  2024 Mart’ta işi epey zor. İlçe gitti gidiyor.

 

 

- Gelelim sokaklara Kimse sorarsanız sorun herkes Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin Savaştepe ilçesini ittifak kapsamında istediğini biliyor. Çünkü ilçede MHP’nin oyu epey fazla. Balıkesir’deki siyasi gelişmelere göre AK Parti’li Büyükşehir’de bu ilçeyi gözden çıkarmış durumda, MHP’ye vermeye hazır.

Fakat Savaştepe sokakları AK Parti’de kazanılmış ilçenin MHP’ye verilmesinden rahatsız. Halk CHP’li alınamayan Balıkesir’in diğer ilçelerinin MHP’ye verilmesini istiyor. Hizmet yoksunluğuna alışkanlık o kadar fazla ki hizmet gelse ne olur gelmese ne olur kafası epey fazla. Zaten Balıkesir’le bağlar kopuk. Soma ve Manisa’yı kendisine daha yakın görenler bile var. AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP arasında ilçe kimin elinde kalır merakla bekleniyor.

 

SINDIRGI BELEDİYE BAŞKANI EKREM YAVAŞ

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, tam bir fenomendir. Sosyal mecrayı çok iyi kullanır. 20 ilçe içinde Büyükşehir’den bile daha iyi bir basın ekibi var. Bıraksanız her gün ulusal kanallara çıkacak bir çalışması, hizmeti var. Ne var ki Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın önüne geçmesi Büyükşehir kadrosunu rahatsız ediyor.

Ekrem Yavaş 2004-2009 arası AK Parti’den Sındırgı’yı yönetti. Sonra seçimi kaybetti ve seçilemeyecek yerden milletvekili adayı gösterildi. Sabretti, hırs yaptı 2014’te belediye seçimlerini yeniden kazandı, 2019 yerel seçimlerinde güven tazeledi ve bir kez daha Sındırgı Belediye Başkanı oldu. 2024 Mart seçimleri için yeniden aday adayı başvurusunu yaptı.

Bence en güçlü aday da kendisi. Benim tanıdığım Ekrem Yavaş, ışık görmese zaten aday adayı olmazdı. Bir de şu gerçek var ki Yavaş dışındaki diğer adaylar ile Sındırgı’yı kaybetme ihtimali çok amma çok daha fazla. O zaman riske girmeye gerek var mı orasını AK Parti düşünsün.

Yavaş, Sındırgı’yı doğal şehir yaptı. Güreşler, okçuluk yarışmaları yanı sıra Kocahan Projesi ile Sındırgı merkezini yıktı ve yeni baştan yarattı. İlçeyi turizm merkezine dönüştürmek istiyor. Bence başarılı marjinal işler de yapıyor.

Başkan Yavaş ile Yücel Yılmaz’ın arasının iyi olduğunu düşünüyorum. Fakat Başkan Yılmaz’ın ekibinde hep bir Ekrem Yavaş’ı değiştirme fikri olduğunu düşünüyorum. Söylemler ve davranışlar bunu zaman zaman hissettiriyor.

 

 

- Gelelim sokaklara Sındırgı’da CHP ve AK Parti oyları birbirine çok yakın. Seçimi aday gösterilecek isim ya da kişiler belirleyecek. Beklenti Ekrem Yavaş’ın yeniden aday gösterilmesi yönünde. Esas gösterilmezse sürpriz ve yarış başlar deniliyor.

Öte yandan Sındırgı’da sokaklar CHP adına seçimi kazanabilecek bir kişi olduğunu konuşuyor.

Sındırgı merkezinde esnaf uzun süredir devam eden yıkım ve yapım çalışmalarından rahatsız olduğu için mevcut Başkan Yavaş’ı eleştiriyor. Fakat kırsal mahalle dediğimiz eski adıyla köyler, Yavaş’ı gerçekten seviyor. AK Parti kanadında ise işler biraz daha karışık. Aday adayı 9-10 kişinin ismini duydum. Yahya, Fatih, Cemal, İsmail, Elvan’ın yanı sıra 3’te kamu görevinden istifa eden isim var. Hepsi Sındırgı Belediye Başkanlığı için aday adayı başvurusu yapmış. Allah yollarını açık etsin.

 

SUSURLUK BELEDİYE BAŞKANI NURETTİN GÜNEY:

İYİ Parti’nin Balıkesir’deki incisi Susurluk ilçesi. Belediye Başkanı da Nurettin Güney.

Güney askeri kökenlidir. O yüzden muhalefet onu eleştirirken “şehri kışla gibi yönetiyor” sözünü sıkça kullanıyor. Bilindiği üzere Başkan Güney, Büyükşehir’de Yücel Yılmaz’ın seçim üstü elini kolunu  bağlamak ve meclisteki üstünlüğünü kaybetmesi adına Susurluk ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İbrahim Durmaz’ın meclis üyeliğini düşürmüştü. Bu sayede Büyükşehir’de AK Parti’li meclis üyesi sayısı azalacak, Büyükşehir hizmetleri sekteye uğratılacaktı. Ne var ki evdeki hesap çarşıya uymadı. Mahkeme ve İç İşleri Bakanlığı bu düşürmeyi kaldırdı. İşte ne olduysa ondan sonra oldu. Zaten Susurluk Belediyesi’nin yönetemeyen, kendi partilileri ile ve meclis üyeleri ile kavga eden Güney, Büyükşehir’in de desteğini kaldırmasıyla ölüleri gömecek mezarlık bile bulamaz hale geldi.

Susurluk epeydir ötelenip, kakılıyorken hizmet yoksunu ilçelerin başında geliyor. İYİ Parti ile CHP bu ilçede işbirliği yapmazsa AK Parti’ye hayırlı olsun. İşbirliği yapsa da seçim çok zor geçeceğe benziyor.

 

- Gelelim sokaklara Susurluk sokakları Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney’den memnun değil. Sadece fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaşıyor diye dert yanıyor. İlçe Belediyesi hizmet üretemediği gibi Büyükşehir ile arası bozuk Güney, sorunları çözmede zorlanıyor.

Sokaklar ayrıca AK Parti’nin ilçe başkanı Melih Bağırgan’ı aday göstermesi gerektiğini söylüyor. Diğer adayların Güney ile yarışacağını, Bağırgan’ın ise rahat rahat seçimi kazanacağını konuşuyor. Yer yer BASKİ’den istifa edip adaylığını açıklayan Emre Çıra’nın adı da konuşulmuyor değil.

Ne var ki ilçe de CHP, İYİ Parti ittifakı gerçekleşmezse AK Parti’ye hayırlı olsun diyenlerin sayısı da epey fazla.